Kirlenmek Güzeldir :)

 Çocukların doğaya ihtiyaçları var. Doğada zaman geçirmek ile öğrenme arasında çok güçlü bir ilişki var. Bunu araştırmalarda da görüyoruz. Michigan Üniversitesi’nden Prof. Marc Berman bir araştırmada deneklere hafıza testi yaptıktan sonra bazılarını ‘doğaya’, bazılarını ‘şehir içine’ yürümeye gönderiyor. Yürüyüşten sonra aynı testi tekrar yapıyor ve görüyor ki doğada yürüyenlerin hafızalarını kullanma kapasitesi yüzde 20 artıyor.  Şehir içinde yürüyüş de katkı sağlıyor ama daha az (Sonuçta yürümek gibi bir egzersiz her zaman beyni daha iyi çalıştırır.). Prof. Berman, başka bir araştırmada denekleri yürütmüyor. Onun yerine bazıları ‘şehir’ resimlerine, bazıları ‘doğa’ resimlerine bakıyor. Aynı şekilde doğa resimlerine bakanlar hafıza testinde çok daha başarılı oluyor. Yani, yürüme olmasa bile doğaya maruz kalmak öğrenmeyi artırıyor. Peki neden?

Bunun da sebebi başka araştırmada gizli. Illinois Üniversitesi’nden Ming Kuo ve meslektaşları her açıdan benzer iki sınıf buluyor. Bu sınıflardan bir tanesi on hafta boyunca ‘sınıfta’, diğeri ‘doğada’ ders yapıyor. Testler ve gözlemler sonucunda görüyor ki doğada ders yapmak öğrencinin odaklanmasını iki kat daha arttırıyor. Peki, insanlar doğada neden daha iyi öğreniyor? Doğada, öğretmen çocukları çok çok az uyarıyor. Çünkü çocuklar çok rahat odaklanabiliyor. Doğanın, öğrenme ve hafıza üzerine bu kadar olumlu katkısı var.

Peki, bunun altında yatan sebep ne? İnsan, doğada olunca kendini güvende hissediyor. Güvende hissettiği anda, enerjisini kendini korumaya değil, yaptığı işe veriyor. Tehlikeli bir ortamda öğrenme az olur çünkü insan enerjisini tehlikelere verir. Yaptığı işe odaklanamaz. Onun için çocuklar ne kadar çok doğada olursa, o kadar daha iyi konsantre olur ve öğrenir. Onların açık havada özgürce oynamaya, koşmaya, görmeye, dokunmaya, koklamaya, keşfetmeye ihtiyaçları var. Zihinsel, duygusal ve bedensel gelişimleri için doğaya ihtiyaçları var. Öğrenmek için doğaya ihtiyaçları var. Doğada, dışarıda, açık havada içinde bulundukları ortam ve koşullara göre ne yapmaları gerektiğine kendi başlarına karar verebilmeleri için, diğer bir deyişle kendilerini her şartta koruyabilmek için doğaya ihtiyaçları var. Sağlıklı olabilmek için doğaya ihtiyaçları var. Hayata hazırlanabilmek için doğaya ihtiyaçları var. Doğanında onlara...

 Bornova Tarçın Anaokulu'nda, Bu araştırmaların ışığında planlara entegre edilmiş eğitimler ile çocuklarınızı doğa ile buluşturuyoruz. 

                                                                              KURUM SORUMLUSU VE EĞİTİM KOORDİNATÖRÜ

                                                                                                     GAMZE SOYDAN