EĞİTİM PROGRAMIMIZ

Tarçın Anaokulun'da öğretim 24-71 ay gruplarında yer alan öğrencilerimizle devam etmektedir. Erken çocukluk dönemi özellikleri ve bu dönemdeki bireylerin ihtiyaçlarını dikkate alarak hazırlanan eğitim programımızda önceliğimiz; öğrencilerimizin kendilerini sevgi dolu bir ortamda güvende hissetmeleridir. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz eğitim programımız çocuklarımızın bilişsel, duyusal, dil gelişimi,  öz bakım ve psikomotor gelişim özelliklerine cevap veren uygulamalar içermektedir. 

Uyguladığımız eğitim programında;

*Belir Gün ve Haftalar

*Sanat Çalışmaları

*Atölye Çalışmaları

*Eğlenceli Matematik

*Biyografi Çalışmaları

*Ülkeleri Tanıyoruz

*Kids Kitchen

*Duyusal Oyun ve Etkinlikler

* Zihinsel Performans Çalışmaları ( Yaratıcı Düşünceyi Destekleyen Çalışmalar)

-Scamper Çalışmaları

-Beyin Fırtınası

-Sorting Çalışmaları

-Köşeleme Teknikleri

-Zihin Haritası

-Kavram Haritası, çalışmalarına her ay yer vermekteyiz.



Anaokulumuzda bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel alanlarda en verimli öğrenme ortamlarının sunulması bilinciyle hareket ediyoruz. Günlük program içerisinde yaş gruplarına uygun etkinlikler, oyunlar ve proje çalışmaları eğitim programımızın temelini oluşturmaktadır. Uyguladığımız tüm etkinliklerde çocuklarımıza;

· iş birliği ve takım çalışması,

· yaratıcı düşünme,

· sorgulama ve eleştirel düşünme,

· etkili iletişim,

· sorumluluk alma,

· problem çözme,

· girişimcilik gibi becerileri oyun temelli etkinlikler ile kazandırmaktayız.

ORYANTASYON DÖNEMİ

Hazırladığımız okul öncesi eğitim programının ilk adımı öğrencilerimiz ile güven bağı kurmaktır. Bu bağ ile okula başlayan öğrenciler sağlıklı ve kalıcı arkadaşlık kurar, okula mutlu bir başlangıç yaparlar.

Öğrencilerin okula başladıkları zamanki hazırbulunuşluğu ve bireysel farklılıkları, onlara olan yaklaşımımızı belirleyen en önemli unsurlardır.

Öğrencilerin öğretmenleriyle yaptığı bireysel kaynaşma çalışmaları kısa sürede güven bağına dönüşür.

Oryantasyon programının ikinci aşamasında arkadaşlarıyla tanışan öğrenciler, yaptıkları grup aktiviteleriyle arkadaşlıklarını pekiştirirler.

Oryantasyon programına psikoloğumuz önderlik eder ve öğrencilerimizin bireysel farklılıklarını gözlemler.

Oryantasyon sürecinde ihtiyaç duyan aileler ile yapılan görüşmelerde öğrencinin okuldaki gelişimini evde devam ettirmesi için fikir alışverişlerinde bulunularak iş birliği yapılır.

REHBERLİK

Kurum psikoloğumuz, anaokulundan itibaren merkeze öğrencilerimizin bireysel farklılıkları ve gelişim dönemi özelliklerini alarak, kapsamlı gelişimsel ve önleyici rehberlik temelli bir program hazırlamaktadır. Bu doğrultuda oluşturulan rehberlik çalışmaları ile bireyin kendini en iyi şekilde tanıması ve güçlü yönlerini ortaya çıkarabilmesi için gerekli olan; karar verme,

problem çözme, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, kişiler arası etkili iletişim, öz farkındalık, empati, duygu farkındalığı gibi temel yaşam becerilerinin alt yapısını öğrencilerimize kazandırmayı hedeflemekteyiz. Çalışmalarımızı yürütürken çözüm odaklı yaklaşımı benimseyerek, öğrencilerimize anaokulundan itibaren gelişimsel süreçleri içerisinde karşılaşabilecekleri güçlüklerde çözüm yollarını bulmaları konusunda rehberlik edilmektedir. Tüm bu süreci sınıf öğretmeni, aile ve rehber öğretmen iş birliğiyle yürütürken, öğrencimizi bütünsel bakış açısıyla ele almaktayız.

Bireysel Tanışma Görüşmeleri

Öğrencimize en faydalı yaklaşım, onu en iyi şekilde tanımaktır. Bu düşünceden yola çıkarak sene başında hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz ile bireysel tanışma görüşmeleri yapmaktayız. Bu görüşmeler sonucu ihtiyaca yönelik velimize Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE), öğrencimize Peabody Resim-Kelime Testi uygulayarak, öğrencimizin gelişimine dair bilgiler edinmekteyiz.

Oryantasyon Çalışmaları

Çocuklarımızın okula uyum sürecini desteklemek amacıyla rehberlik çalışmalarımıza 24. aydan itibaren başlamaktayız. Okula uyum konusunda zorluk yaşayan öğrencilerimiz ile bireysel çalışmalar yürütmekte, ailelerimize rehberlik etmekteyiz.

Gelişim Takibi

Öğrencilerimizin gelişimlerini; bireysel görüşmelerde, grup çalışmalarında, sınıf rehberlik çalışmalarında ve sınıf içi gözlemlerde, gelişimin tüm alt alanlarını detaylandırarak takip etmekteyiz. Öğrencimizin gelişimsel sürecine dair bilgileri sınıf öğretmeni ve velimizle paylaşmaktayız.

Okul Olgunluğu Çalışmaları

İlkokula geçecek anaokulu öğrencilerimizin hazırbulunuşluk düzeylerini görebilmek ve geliştirilmeye ihtiyaç duyulan alanlarını belirlemek amacıyla Metropolitan Okul Olgunluk Testi uygulanmaktadır. Öğrencimizin desteklenmesi gereken alanları için sınıf öğretmeni ile bireysel çalışmalar planlanmaktadır.

Veli İletişimi

Kurum psikoloğumuz tarafından velilerimizle belli aralıklarla görüşmeler yapılmaktadır. Sadece sorun odaklı değil kapsamlı, gelişimsel ve önleyici rehberlik anlayışıyla süreç gözlemlenmekte ve yönlendirilmektedir. Ay sonunda velilerimizle paylaştığımız rehberlik bültenleri sayesinde iletişimimiz desteklemektedir.

İLKOKULA HAZIRLIK PROGRAMI

Tarçın Anaokulu olarak öğrencilerimizin anaokulundan, 1.sınıfa geçiş süreçleri önemsediğimiz konulardan biridir. İlkokula hazırlık alanında yaptığımız çalışmalar, öğrencilerimizin anaokuluna başladığı ilk günden itibaren, tüm gelişim alanlarını kapsayacak şekilde planlanmaktadır.

Öğrencilerimizin, ilkokula geçişini kolaylaştırmak ve hazır bulunuşluk düzeylerini artırmak amacıyla yapılan çalışmalarımız arasında;

· Görsel ve işitsel algı,

· Dikkat ve hafıza,

. Ses çalışmaları

· Problem çözme, tahmin ve temel kavram alanlarını geliştirme çalışmaları bulunmaktadır.

Rehberlik servisi olarak eğitim süreçlerinde titizlikle üzerinde durduğumuz bu alanlardaki gelişimlerini ölçebilmek adına 1. ve 2. dönem sonunda envanter uygulamaları yapmaktayız. İlk uygulamamızın ardından öğrencilerimizde geliştirilmeye ihtiyaç duyulan noktalarla ilgili velilere ve öğretmenlere bilgi vermekteyiz. Bu sayede ikinci uygulamamıza kadar öğrencimizin ihtiyaç duyduğu alanları desteklemekteyiz.

Çocukluk döneminin duygusal gelişim olarak üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir dönem olduğunu düşünmekteyiz. Okul öncesi eğitimde, öğrencilerimizin ilkokulda okuma ve yazmayı öğrenebilmesi için onlara gerekli becerileri kazandırmaya çalışmaktayız. İlkokul sınıf öğretmenlerimiz tarafından yürütülen ses çalışmalarında çocuklarımıza fonetik duyarlılığı kazandırmayı amaçlamaktayız. Aynı zamanda, öğrencilerimizin gelişimini bütünsel bir yaklaşımla takip ederek ilkokula daha hazır ve güçlü bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktayız