Çocuklarda Ekran Kullanımı

Teknolojinin gelişmesi ve hayatlarımıza oldukça fazla dahil olmasıyla birlikte çocuklar için de ekran maruziyeti kaçınılmaz olabilmektedir. Ekrana bakmak gevşeme ve hipnoz etkisi yaratmaktadır ve bu etkiden çıkmak genelde güçtür. Erken yaşta ekran maruziyetinin çocukların gelişimini fiziksel, bilişsel ve psikolojik olarak pekçok alanda olumsuz yönde etkileyebildiği bilinmektedir. Erken çocukluk dönemi çocukların fiziksel olarak oldukça aktif olduğu ve enerji harcamaya ihtiyaç duydukları bir dönemdir. Ekran kullanımı hareket kısıtlılığına sebep olmakla birlikte hazır gıda kullanımı, obezite, kas ve iskelet sistemiyle ilgili bozukluklara sebep olabilmektedir. Aynı zamanda odaklanma ve dikkati sürdürmede problemler, görmeye ilişkin bozukluklar, uyku düzeni, saldırgan davranışlar ve zararlı elektromanyetik dalgalar nedeniyle beyin gelişiminin en hızlı olduğu erken çocukluk döneminde ekran kullanımı ebeveyn gözetimi altında gerçekleştirilmelidir.

Ekran kullanımını erken dönemlerden itibaren belli zaman aralıklarında başlatmak ve sürdürmek oldukça önemli. Burada 3-6-9-12 kuralından bahsedebiliriz:
İlk olarak ebeveylerin kendi ekran kullanımlarını gözden geçirmesi oldukça önemli. Çocuklar gözlemleyerek öğrendikleri için ebeveynlerin ekran kullanımı ile ilişkili doğru şekilde rol model olmaları gerekmektedir.
Okul öncesi dönemde;
Özellikle ilk 3 yaşta ekran kullanımının olmaması önemlidir.
3 yaştan itibaren ise ekran süresinin “yaş x 10 dk.” olarak düşünülebilir. Örneğin 3 yaşında bir çocuk 30 dakika, 4 yaşındaki bir çocuk 40 dakika, 5 yaşındaki bir çocuk ise 50 dakika ekrana maruz kalabilir.

“3-6-9-12 kuralı” da sizlere ekran kullanımıyla ilgili güzel bir yol haritası çizebilir:
3 yaştan önce çocukların ekrana maruz kalmaması,
6 yaştan önce çocukların bilgisayar ve konsol oyunu oynamamaları,
9 yaştan önce internete tek başlarına girmemeleri,
12 yaştan önce ise çocukların sosyal medya platformlarında kendilerine ait hesaplarının olmaması da dikkat edilebilecek önemli noktalardır.

Çocukların kolay yemek yiyebilmesinden kolay sakinleşebilmesine kadar pek çok sebepten ekran kullanımı tercih edilebilmektedir. Her ne kadar bu süreçleri ekran olmadan yönetmek her zaman kolay olmasa da çocukların sağlıklı gelişimi için bu kriterlere uymanızı şefkatle tavsiye ediyoruz.


                                                                                                                             BORNOVA TARÇIN ANAOKULU UZMAN PSİKOLOĞU 

                                                                                                                                                           EZGİ AVCI